לאחרונה קיבלו 1,300 מאנשי המרכז הרפואי "כרמל" חיסון כנגד נגיף השפעת. אומנם מדובר בהיקף מתחסנים חסר תקדים, אך עוד היד נטויה: מנהל המרכז הרפואי "כרמל" ד"ר אבי גולדברג ביקש מכל העובדים שטרם עשו זאת לבוא ולקבל חיסון כנגד שפעת.
"לקראת החורף הקרוב, שצפויה בו תחלואה משולבת של שפעת וקורונה ועומסים קשים בבית החולים, חשוב מאוד להגן עלינו, עובדי מערכת הבריאות, מפני השפעת. ועל כן חשוב במיוחד השנה לבוא ולהתחסן", הצהיר ד"ר אבי גולדברג.
מן הראוי לציין כי ד"ר אבי גולדברג היה לדוגמה אישית לעובדי המרכז הרפואי "כרמל" בבואו להתחסן כנגד נגיף השפעת, ולאחר "הקפיצה הנחשונית" של המנהל באו להתחסן – אצל האחות אחראית בריאות העובד במרכז הרפואי "כרמל" נג'ואה עוסמן בעזרתה של אחות מערך האיכות אקמאל אבדאח – כל אנשי סגל ההנהלה הבכיר, ובתוכם המנהלת האדמיניסטרטיבית מרת סיגל זומר, מנהלת הסיעוד מרת אהובה טל, סגני מנהל בית החולים ד"ר שני ברוש וד"ר בני רביב ועוד הרבה רופאים, חברי הנהלה ועובדים.
קופת חולים כללית קנתה השנה כמות חסרת תקדים של 1.8 מיליון (!) חיסונים כנגד שפעת, שנשלחו לישראל בכמה משלוחים. הליך ההתחסנות כנגד נגיף השפעת לקראת החורף בעונת 2020–2021 מתרחש על רקע הניסיונות לעצור את התפשטותה של מגפת הקורונה. במדינת ישראל – כמו בשאר מדינות העולם – אין די חיסונים כנגד שפעת כדי לחסן את כל קבוצות האוכלוסייה. לפיכך, בעונת 2020–2021 יונהגו (בעצה אחת עם הגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות) שינויים במתכונת שבה יוענקו חיסוני השפעת לעומת מתכונת נתינתם בשנים עברו. בעונה העכשווית יוענקו החיסונים בהתאם לסולם עדיפויות שנקבע על פי מהותן ומאפייניהן של קבוצות האוכלוסייה השונות.
תחילה יקבלו את החיסון כנגד שפעת עובדי מערכת הבריאות ואנשים המרותקים לבתיהם והם הנתונים בסכנה הגדולה ביותר של הדבקה בנגיף השפעת, וכפועל יוצא מכך – הם המועדים ביותר להיפגע מן הסיבוכים המאפיינים את השפעת (וחלק מן הסיבוכים האמורים עלולים להיות קטלניים עבור אנשים אלו). בשלבים הבאים של הליך ההתחסנות יוענק באופן הדרגתי החיסון כנגד שפעת לכל קבוצות האוכלוסייה בסדר שייקבע לפי מידת הסכנה שבה הן נתונות. אנשי קופת חולים כללית הסבירו כי דפוס התחסנות זה נועד לספק בראש ובראשונה את צורכיהם של האנשים אשר החיסון כנגד שפעת הינו חיוני לשמירה על בריאותם יותר מכל שאר קבוצות האוכלוסייה, אך גם כדי למנוע מצב של מעמסת-יתר על מערכת הבריאות עקב צורך באשפוזים רבים, שימוש רב במכשירי הנשמה וריבוי בדיקות במרפאות החוץ ובמרפאות של קופת החולים בקהילה. זאת, למען יוכלו אנשי הצוותים הרפואיים לעסוק בעיקר בהתמודדות עם האתגר שמציב הטיפול בחולי הקורונה ובאנשים שלקו במחלות אחרות.
"השנה יהיה לנו חורף אחר", הבהירה מנהלת הסיעוד מרת אהובה טל, "השפעת העונתית שמגיעה אלינו מדי שנה מצטרפת הפעם אל מגפת הקורונה, שעדיין לא הצלחנו למגר. לצערנו, אנחנו עדיין לא יודעים הכול על הקורונה, אבל אפשר להצביע על כמה נקודות דמיון בינה ובין מחלת השפעת: שתיהן מחלות ויראליות, ההדבקות בשתיהן מתרחשות באמצעות רסס טיפתי שנפלט מהפה ומהאף בהתעטשות, שיעול ודיבור. שני הווירוסים – וירוס השפעת ווירוס הקורונה – תוקפים את דרכי הנשימה העליונות, ושני הווירוסים פוגעים באופן הקשה ביותר בקשישים ובמי שסובל ממחלות רקע".
אך מנהלת הסיעוד מרת אהובה טל הדגישה כי חרף נקודות הדמיון האמורות, "צריך לדעת כי הקורונה היא מחלה קשה יותר. התסמינים שלה קשים יותר, הם נמשכים זמן רב יותר ומקרי התמותה ממנה הם רבים יותר ממקרי התמותה משפעת. השפעת היא עונתית, והקורונה – למרות כל הציפיות והתקוות – לא נחה בקיץ. והכי חשוב: נגד קורונה אין חיסון (עדיין); נגד שפעת יש חיסון יעיל וחשוב לכולם".
ראש היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי "כרמל" ד"ר גבריאל ובר הזכיר בשביעות רצון את היעתרותם הרבה של אנשי הצוות לקריאתו של מנהל המרכז הרפואי "כרמל" ד"ר אבי גולדברג לבוא ולהתחסן כנגד נגיף השפעת, ואף הדגיש את חיוניות התחסנותם של כל עובדי מערכת הבריאות כנגד נגיף השפעת. "הצוותים הרפואיים הם הנכס הכי חשוב וכלי הנשק העיקרי שלנו במלחמה בקורונה ובשפעת. חובה עליהם להיות שמורים ומחוסנים כדי שיוכלו להמשיך להעניק שירות לכלל המטופלים שלנו ובכדי לשמור עליהם ועל בני המשפחה שלהם".
כירורגיה פלסטית
פורום קרנית
גינקולוגיה ניתוחית
סרטן המעי הגס והרקטום
פורום אוקולופלסטיקה
פורום רפואת שיניים
פורום מחלות רשתית