מכון הפריון של המרכז הרפואי כרמל ציין החודש את המטופלת האלף במספר שנסרקה בעזרת מכשיר אמבריוסקופ. העוברים של המטופלת, כמו של הקודמות לה, נבחרו בצורה קפדנית ביותר באמצעות הטכנולוגיה החדשנית שעומדת בבסיס המכשירים שמצויים ביחידת הפריון. מדובר במכשירים המהווים את המילה האחרונה בכל הקשור לסיוע ואבחון עוברים, אשר השתלה שלהם ברחם מביאה לסיכוי הגבוה ביותר להשגת הריון.
שיטה זו משלבת בין מחשוב וחוכמת המונים, מעקב מסביב לשעון אחר התפתחותו של כל אחד מהעוברים, וכן ניסיון רב שנים של האמבריולוגיות במרכז הרפואי כרמל. מטבע הדבר, ביצוע מעקב פרטני אחרי כל אחד מהעוברים באופן נפרד מצריך לא מעט זמן וגם כרוך בעלויות בלתי מבוטלות. על כן, הטיפול אפשרי רק בחלק מהמרכזים הרפואיים בישראל, וגם כך לא בכל המקרים מובטח שכלל העוברים ייסקרו וייבחרו עם אמבריוסקופ.
מנהלת מעבדת ה- IVF בבית החולים כרמל, ד"ר שירלי להב, הסבירה כי בשיטה הרגילה גדל העובר בצלחת קטנה שבאינקובטור. כדי לאמוד את איכות ההפריה ולבצע בחירה של מיטב העוברים עבור ההשתלה ברחם, צריך להוציא בכל פעם את צלחות העוברים של המטופלת, ולבחון אותן באמצעות מיקרוסקופ כדי להבין את התפתחותו של כל עובר ועובר. ואולם, הפתיחה הנשנית של האינקובטורים וההוצאה של הצלחות חושפת את העוברים לשינויים חזקים בטמפרטורות, ואף עלולה לשנות ריכוזי גזים ומדדים באינקובטור.
ד"ר להב הסבירה כי השינויים האלו עלולים להביא להפחתה באיכותם של העוברים, ומסיבה זו מקפידים במעבדות על הוצאת העוברים רק פעם אחת ביום עבור כל מטופלת. המשמעות היא שאפשר להסתכל עליהם רק בנקודת זמן אחת לאורך היום.
לעומת זאת, האמבריוסקופ הוא סוג של אינקובטור מתקדם שבנוי ממערך של מצלמות המשולבות עם רובוטיקה מיקרוסקופית, מה שמקנה תצפית ומעקב רציפים על העוברים מבלי שיהיה צורך להוציאם מהאינקובטור עד ההשתלה ברחם. ד"ר להב הסבירה כי שני היתרונות המשמעותיים של האמבריוסקופ מתבטאים הן בתנאים המיטביים שבהם מגדלים את העוברים, והן באפשרות לבצע צילום רצוף ומעקב אחרי התפתחותם לכל אורך היממה. לדבריה, באמצעות הצילום ניתן להבחין בעוברים שהתפתחו יותר טוב ולכן ניתן לבחור את העובר שמציג את הסיכוי הטוב ביותר לקליטה ברחם, בתקווה שמכאן והלאה יתפתח הריון בריא ומוצלח.
ניתן לפנות אל ד"ר שירלי להב דרך פורום הפריה חוץ גופית IVF בפורטל.
יש לציין כי מכשירי האמבריוסקופ במרכז הרפואי כרמל מצויים בקשר ישיר און-ליין אל מטה החברה בדנמרק, שם מתבצע ניטור של ביצועי המכשירים המצויים בכל רחבי העולם במאות אלפי יחידות. ניתוחי מידע אלו מאפשרים לשפר את ביצועי המערכת לאורך הזמן.
מנהלת יחידת ה- IVF במרכז הרפואי כרמל, פרופסור מרתה דירנפלד, סיפרה כי בית החולים הוא כיום המוסד היחיד בישראל המצוי בשלבים סופיים ליצירת מודל על פי המלצותיה של החברה מדנמרק, כלומר מודל מותאם מעבדה. על פי המודל הזה כפר בוצעו תצפיות באלפי עוברים שהובילו להריון ולידה, דבר המאפשר פיתוח קוד יותר מדויק עם עליית הדיוק בבחירת העוברים. לדבריה, למרות שמדובר במכשיר יקר מאוד (יותר מארבע מאות אלף יורו), בטווח הארוך מדובר בהשקעה משתלמת לבית החולים וגם למטופלות. המכשיר משפר באופן מהותי את שיעור ההריונות המוצלחים, ולכן חוסך טיפולים כושלים וניסיונות נשנים מצד הצוות וכמובן מצד הזוגות והמטופלות.
פרופסור דירנפלד הוסיפה כי העתיד של תחום הפריון מצוי בגנטיקה המתקדמת. היעד שאליו צועדים הוא היכולת לאבחן מחלות בעוברים בטרם הכנסתם לרחם, והיכולת לבחון אותם מבלי לבצע בדיקות פולשניות. היא בטוחה שבאמצעות הטכנולוגיות החדשניות שבכרמל, כדוגמת האמבריוסקופ, טיפולים משמרי פריון חדשניים והקפאת ביציות, אפשר להגדיל את שיעור ההצלחה של זוגות בהבאת ילדים לעולם. לדבריה, ההצלחה במטרה זו היא אושר גדול עבור צוות יחידת ה- IVF.
ניתן לפנות אל פרופסור מרתה דירנפלד דרך פורום שימור פריון והקפאת ביציות, פורום הפריה חוץ גופית IVF, פורום הערכת פריון, ופורום עקרות הגבר.
למעשה, יחידת הפוריות IVF בבית החולים כרמל נמנית על הוותיקות בישראל, והוקמה בהובלתה של פרופסור דירנפלד עוד בשנת 1985. מדובר ביחידה הציבורית הגדולה באזור הצפון, אשר רק בשנת 2018 בלבד בוצעו בה יותר מאלף טיפולי פריון ליחידניות ולזוגות. זאת בנוסף לכשבע מאות טיפולים של הקפאת ביציות ועוברים, הפריה חוץ גופית, הקפאה של קטעי שחלה לשימור פריון, הוצאה של זרע מהאשך, ועוד.
יש לציין כי שימור הפריון הינו פרויקט מוביל ונבחר במרכז הרפואי כרמל. למעבדת ה- IVF במרכז יש שנות ניסיון רבות בכל הקשור להקפאת ביציות בשיטת הוטריפיקציה. שירות זה ניתן למטופלות הרוצות לשמר את הפוריות לפני טיפולים בסרטן העלולים לפגוע בשחלה, כמו גם לנשים בלי בני זוג ולנשים בריאות שמעוניינות בהקפאת ביציות לצורך שימור הפוריות לעתיד.
עד היום כבר נולדו יותר מששת אלפים תינוקות עקב הטיפולים במרכז הרפואי כרמל. בתוך כך נרשמו בין שבעים לשמונים אחוזי הצלחה עבור זוגות המתמידים בטיפול בבית החולים, וזהו שיעור גבוה מאוד הן בהשוואה לישראל והן ברמה הבינלאומית.