החלב ומוצריו הם מקור מעולה הן לחלבון – הנספג היטב בגוף – הן לסידן, החיוני לתקינותם של קצב הלב, לחץ הדם וקרישתו, מערכת העצבים, הפרשת ההורמונים, מערכת העצמות ועוד.
הארוחות החלביות המקובלות בחג השבועות עלולות לכלול מאכלים עתירי שומן וקלוריות דווקא משום החשש הנפוץ שכמות שומן קטנה תקלקל את טעמה של סעודת החג.
הינה כמה עצות לשיפור מתכונים לכבוד חג השבועות.
אחד המכשולים שבהם נתקל לעיתים קרובות מי שרוצה לשמור על משקל גוף תקין ועל הרגלי אכילה נכונים הוא הצורך הטבעי לאכול בסעודות חג לפחות מעט מכל מנה שהוכנה. מכאן, שאפילו מי שאכל כמות קטנה ביותר מכל מנה בארוחה מגוונת ועשירה מדי עלול לגלות כי כל טעימה וטעימה הצטרפה לחשבון גדול. אין לשכוח כי העיקר הוא משמעותו של חג השבועות ושמחת החג המשותפת, ואילו הפסטיבל הקולינרי הוא הטפל.
חשוב לדעת כי רוב מאכלי החג כוללים הרבה גבינות ושמנת (הבאה לצורך הקרמה ורוטב), וכפועל יוצא מכך נודעת השפעה רבה ביותר לאחוזי השומן ולכמות הקלוריות בכל מוצרי החלב. בדרך כלל אפשר להשיג גבינות ששיעור השומן בהן אינו עולה על 5% והן בעלות טעם ומרקם המזכירים מאוד את אלו של מוצרי החלב עתירי השומן. עוד אפשר להשיג שמנת של 10% שומן, שהינה אפקטיבית לא פחות מזו הכוללת 38% שומן. ניתן לאכול יוגורט במקום שמנת חמוצה, וגם להשיג תחליף צמחי הכולל פחות שומן רווי ומעט קלוריות.
צריכת נתרן מרובה, למשל הוספת כמויות גדולות של מלח בישול למאכלים, גורמת לאוסטאופורוזיס (דלדול העצם). לכן הגבינה האידאלית היא גבינה אשר יש בה מעט נתרן והמון סידן, כמו למשל גבינות ריקוטה, כנען וחמד וכדומה. חשוב לציין כי הגבינות האמורות מתאפיינות במה שנקרא "טעם נייטרלי". לפיכך, הן מתאימות מאוד גם להכנת מאכלים מתוקים וגם למתכונים מלוחים.
כדי לצרוך פחות שומן וקלוריות בסעודות בכלל ובסעודת החג בפרט מומלץ מאוד להרבות במאכלי ירקות (הן טריים הן מאודים הן צלויים הן אפויים).
חוקרים שונים הוכיחו כי בדרך כלל נאכלות פחות קלוריות דווקא בסעודה שבה מגישים תחילה ירקות. לפיכך, כמנות ראשונות בסעודות תנו מאכלי ירקות בלי הרבה תוספות טעם או דקורציה עתירות קלוריות כגון רטבים או גבינות או אגוזים. כתוספת לקינוחים מוטב להגיש רטבים העשויים אך ורק מפירות טריים ולא מפירות ממותקים בקופסאות שימורים.
במקרים של אי-סבילות ללקטוז אפשר לנסות לאכול דברי חלב מופחתי לקטוז כמו גבינה צהובה, חלב דל לקטוז, קוטג', חלב עיזים ומוצריו, וכן חלב סויה ומוצריו.
אנשים הנמנעים מצריכת חלב יכולים לאכול מזון עתיר סידן ממקורות אחרים, כגון סרדינים שלמים וקטניות (לרבות סויה, שהינה גם מקור לחלבון), טחינה, שומשום, זרעי חמניות או דלעת, פירות יבשים ודגנים מלאים. ישנם ירקות ירוקים עתירי סידן, אך יש בהם כמות גדולה של אוקסלטים שיש בהם כדי להפחית את ספיגת הסידן במערכת העיכול.
חשוב מאוד לזכור כי כמויות מופרזות של אלכוהול וקפאין עלולות לגרום לשיבושים בתהליך ספיגת הסידן במערכת העיכול ולהעלאתה של רמת הסידן בשתן.
כדי לסגל דפוסי תזונה אופטימליים עבורכם כחלק מאורח חיים בריא כדאי להשתתף בסדנת כללית דיאט במרפאות כללית במחוז חיפה.