קודם כל, סוכרת היא מחלה שמתאפיינת בעליה של רמות הסוכר בדם ובשתן באופן קבוע, וזאת ביחד עם פגיעה בכלי הדם בגלל כמות מעטה יחסית של אינסולין או היעדר מוחלט שלו. למי שאינו בקיא נשמע המונח "סוכרת" כמתאר מחלה אחת ויחידה, אולם למעשה קיימים שני סוגים ויש הבדלים משמעותיים ביניהם. הסוג הראשון נקרא סוכרת נעורים וכאן מדובר במחלה חיסונית שבה נהרסים התאים בלבלב שמייצרים אינסולין, האחראי על פירוק הסוכרים בדם. למעשה, רק אחד מכל עשרה חולי סוכרת נמנה על קבוצה זו, המחייבת נטילת אינסולין לאורך כל חייו של המטופל.
לעומת זאת, 9 מכל עשרה חולי סוכרת שייכים לקבוצה השנייה, שנקראת סוכרת מבוגרים. אם בקבוצה הראשונה היה מחסור קשה של אינסולין בגוף, כאן הבעיה היא דווקא עודף של הורמון זה. יחד עם זאת, הגוף פיתח עמידות לאינסולין ולכן אין לו השפעה מספקת מבחינת פירוק הסוכרים. אם כן, הגורם המשותף לשתי הקבוצות האלו הוא רמות סוכר גבוהות מדי בדם ולעיתים גם בשתן.
מי שחולה בסוכרת נעורים, כלומר מהקבוצה הראשונה, בוודאי כבר מכיר היטב את הטיפול שיש לקחת לכל אורך החיים. יחד עם זאת, לא כולם מכירים את הטיפולים הניתנים לחולי סוכרת מבוגרים, והם כאמור מהווים את החלק הארי באוכלוסיית החולים (כ- 450 אלף איש ואישה בישראל, נכון לשנת 2019). הטיפול בקבוצה זו יכול להיעשות באמצעות תרופות שלוקחים בכדורים ומטרתן היא לשפר את (אי) עמידות הגוף לאינסולין, לאזן את הסוכר בדם על ידי עידוד הפרשתו בשתן, וכדומה. לעומת זאת, ניתן גם לקבל טיפולים בהזרקות של אינסולין או הזרקת תרופות המפחית את הסוכר בדם ואת המשקל בעזרת עידוד הפרשה של אינסולין והפחתה של מידת התיאבון.
ראשית, חשוב לדעת כי עם כל התרופות וההתערבויות אין נכון להיום ריפוי מלא של הסוכרת. יחד עם זאת, יש גם בשורות טובות. קודם כל אפשר להקטין את הסיכון ללקות במחלה באמצעות הקפדה על אורח חיים טוב, הכולל פעילות גופנית ותזונה נכונה. שנית, חולים בסוכרת מבוגרים השומרים על אורח חיים בריא ונוטלים את התרופות שלהם, בהחלט יכולים ליהנות מאיכות חיים טובה כמו של אנשים בריאים. לדוגמא, שמירה על משקל תקין והפחתה של המשקל במידת הצורך הינה חשובה ביותר, מפני שהדבר משפר את יעלות פעילותו של האינסולין – וזהו הגורם המרכזי לבעיה מלכתחילה.
ואולם, למרבה הצער חלק גדול מהחולים אינו מודע לסיכונים הכרוכים בסוכרת, אינו לוקח ברצינות את אורח החיים הדרוש ובהחלט מסכן את עצמו. הסיבה המרכזית לכך היא שהמחלה לא כואבת, דבר המוביל להזנחה בשלבים המוקדמים עד שכבר מתעורר מצב קשה הרבה יותר. יש לזכור כי חולי סוכרת צריכים להקפיד על בדיקות שגרתיות לרבות בדיקות עיניים ואצל האחות בקופת החולים, רופא המשפחה ויועץ סוכרת, ובמידה שכבר יש סיבוכים מסוימים להיות במעקב אצל תזונאית, נפרולוג, נוירולוג, רופא כלי דם וכדומה. כל זאת כאמור, בנוסף להקפדה על אורח חיים בריא.
כאמור, הסוכרת אינה מחלה כואבת ולכן היא גם נקראת הרוצחת השקטה. למרבה המזל, עוד בטרם מופיעים תסמינים משמעותיים כבר יכולים היום הרופאים לזהות את המחלה. הסימנים המרכזיים בסוכרת מבוגרים הם השמנת יתר, צימאון ושתייה מרובה, עלייה בתיאבון, וצורך לתת שתן באופן יחסית תכוף. בסוכרת נעורים הסימנים העיקריים הם גם כן צימאון ושתייה מרובה, ירידה במשקל וכן גירודים באזורים שונים בגוף.
בכל מקרה, צריך לזכור שעם הסוכרת לא משחקים ומדובר במחלה העלולה להיות קטלנית. כל לדוגמא, סוכרת קשורה באופן ישיר למחלות לב איסכמיות, אי ספיקת לב, אוטם בשריר הלב, שבץ מוחי, אי ספיקת עליות, גלאוקומה, קטרקט, נמק בגפיים התחתונות, ועיוורון.