כמעט כל אחד מאיתנו סובל מעת לעת מכאבי שיניים ומגיע בגינם לרופא. על פי הספרות המקצועית מדובר בתוצאה ישירה של אי הקפדה על צחצוח שיניים נאות וכן תזונה הכוללת הרבה סוכרים. זאת בעוד שהיבטים גנטיים משחקים תפקיד שולי בבעיות שיניים ובעששת בפרט. כיצד פוגעים החיידקים בשן? מהם הטיפולים העיקריים? בואו לקרוא.
אוכל וחיידקים – על השיניים שלנו יש חיידקים רבים שחלק מהם אוהבים "לאכול" את השיירים שנותרים על השיניים לאחר ארוחה. מדובר בחיידקים המבצעים פעולות תסיסה שמבוססות בעיקר על סוכרים (כן, סוכרים!), ואחד התוצרים של התסיסה היא חומצה שמביאה לפירוק השכבה העליונה של השן (אמייל).
גורם מרכזי לבעיות בשיניים – הגורם העיקרי לבעיות בשיניים הוא היעדר הקפדה על הרגלי היגיינה נכונים. הכוונה היא לצחצוח שיניים קבוע 3 פעמים ביום בעזרת מברשת שיניים טובה, וכן שימוש בחוט דנטאלי ואף במי פה.
גורם מרכזי נוסף – הגורם השני הוא הרגלי תזונה לא טובים, בפרט מאכלים ומשקאות ממותקים, מזון מהיר ומזונות שנדבקים חזק לשיניים כמו מסטיקים מסוכרים. כבר אמרנו שהחיידקים משתמשים בסוכרים לתהליך התסיסה, זוכרים?
תיקון האמייל - מטרתן של סתימות היא לבצע בנייה מחודשת של שכבת האמייל שנפגמה, וזאת כאמור עקב פירוק שלה על ידי החיידקים. במידה שאין חור עושים חידוש באמצעות לכה וג'ל מיוחדים, ובמידה שנותר חור בשכבת האמייל יש לבצע סתימה.
בעיות קשות יותר – כפי שאמרנו, החיידקים מביאים לפירוק של האמייל, ואילו הרוק שבחלל הפה מכיל מינראלים המסייעים בתיקונו. במידה שהבנייה המחודשת על ידי הרוק אינה מספיקה כדי להתמודד עם המצב, נוצרת מחלה בשם עששת המלווה בכאבים חזקים. שימו לב שעששת נמצאה קשורה גם להתפתחות מחלות לב ודמנציה, וזוהי סיבה טובה נוספת לשמור על בריאות הפה.
עוד בעיה לא נעימה - בעיה קשה נוספת היא פגיעה בשכבות הפנימיות של השיניים (מוך), המצויות בתוך השורש. במקרה זה אנשים חשים ברגישות למאכלים ומשקאות חמים וקרים, כאבים חזקים ועוד. על כל פנים, בבסיס העניין עומד ריקבון שהתפשט מהחלקים החיצוניים אל הפנימיים של השן, וכעת יש לבצע טיפול שורש להסרת הרקמות הרקובות, לניקוי שורש השן ומילוי שלו בשכבה בלתי חדירה לחיידקים.
דלקות חניכיים – גם הן נוצרות עקב המצטברות רובד חיידקי בחלל הפה, ובפרט בין החניכיים לשיניים. דלקת זו נוטה להחריף עם הזמן והטיפול היעיל ביותר בשלב הראשון הוא הקפדה על צחצוח שיניים קבוע ונכון.
תורשה ובעיות בשיניים – בניגוד לנהוג לחשוב, בעיות שיניים ועששת בפרט אינן מושפעות במידה רבה מתורשה. מחקר שנעשה לאחרונה באנגליה מצא כי הגנטיקה אכן משפיעה במידת מה על סוג החיידקים שלכל אחד מאיתנו יש בפה, אך מדובר דווקא בחיידקים שאין להם השפעה על יצירת עששת. המשמעות היא ששני הגורמים המשמעותיים לגרימת בעיות בשיניים היא כפי שציינו לעיל: אי הקפדה על היגיינה, ותזונה לא נכונה.