את המידע שבכתבה מביא בפניכם ד"ר נסייר סאלח, דוקטור לרפואת שיניים ומומחה לכירורגיית פה ולסת. ד"ר נסייר הוא רופא בכיר במחלקת פה ולסת של בית חולים רמב"ם, ובנוסף מקיים הרצאות בכנסים בארץ ובחו"ל, מדריך ומרצה לסטודנטים לרפואה מהטכניון. תחומי העניין הקליניים של ד"ר נסייר כוללים שתלים דנטליים והרמות סינוס, עקירות שיניים מורכבות כמו שיני בינה, ניתוחי הכנה לשחזור שיקומי של הלסת, וכירורגיה שיקומית לרבות השתלות עצם. ד"ר נסייר מעמיד לרשות מטופלים המגיעים להתייעץ עימו את ניסיונו העשיר בכל הקשור אל כירורגיית חלל הפה.
ד"ר נסייר מנהל את פורום כירורגיית פה ולסת בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
השתלת שיניים הינה הליך כירורגי שבה מחדירים שתל ממתכת שמטרתו לשקם שן שנאבדה בחלל הפה .
השתל הדנטלי מחליף את שורש השן ועליו לאחר מכן ניתן להרכיב את הכתר. יש לציין כי שן חסרה עלולה להוביל לתזוזה של שיניים סמוכות בריאות, דבר העשוי לגרום לליקויים בסגר ולדלקות חניכיים. בעוד שבעבר היו מבצעים השחזה של השיניים הבריאות ומכינים גשר חרסינה, כיום שומרים על השיניים האלו ולכן עושים שתל עם כתר . גם במקרה של כמה שיניים חסרות כיום כבר פחות מבצעים תותבות שלמות או חלקיות, עקב חוסר הנוחות הכרוכה בתותבת, אלא מבצעים השתלה של מספר שתלים.
חשוב להבין שכאשר מדברים על שתל דנטלי לא מתכוונים לאיבר בגוף, כפי שקיים למשל בהשתלות כליה, ריאות וכדומה. כאן מדובר בבורג עשוי מטיטניום בעל הברגה חיצונית ופנימית. ההברגה החיצונית משמשת כדי להבריג את הבורג אל תוך עצם הלסת ואילו אל ההברגה הפנימית מחברים את המבנה הזמני והקבוע בהמשך. למעשה השתל משמש תחליף לשורש הטבעי של השן, וכמובן שמדובר בהתערבות הרבה יותר פשוטה ובטוחה לעומת השתלות של איברים.
יחד עם זאת, אין בכך לומר שמדובר בהתערבות מינורית שאיננה מחייבת בדיקות מקיפות ומיומנות גבוהה. נהפוך הוא, לפני ההשתלה יש לבצע שורה ארוכה של בדיקות מבחינת הרקע הרפואי, וכן מבחינת המקום שאליו עומדים להחדיר את השתל. יש לוודא שקיים מספיק מקום להחדרה, מספיק מקום לשיקום על גבי השתל, בדיקת רצפת הפה, לשון ולסתות, והאם בכלל צריך לבצע שתל.
יש עוד בדיקות נוספות המבוצעות לפני השתלת שיניים, לרבות צילומי CT, ועל סמך הממצאים מבוצע תכנון הטיפול. יש להדגיש כי כבר בשלבים אלו חשוב שיהיה מעורב כירורג פה ולסת בעל ניסיון, אשר יסייע בהתוויית תוכנית הטיפול הטובה ביותר, הנוחה ביותר, האפקטיבית והבטוחה ביותר עבור המטופל. יתרה מכך, למרות שמדובר בפעולה כירורגית שאיננה מאוד פולשנית, יכולים להיות לה סיבוכים וסיכונים. כך למשל, עלול להופיע נימול בגלל פגיעה עצבית וזאת מפני שהרופא לא התייחס באופן קפדני לצילומים, אובדן תחושה בשפה התחתונה ועוד.
על כן, נקודה משמעותית ביותר היא שכדאי לבצע השתלות שיניים אצל מומחה לכירורגיית פה ולסת. כאשר עוברים את ההליך, החל מן הבדיקות ועד ליישום השתל עצמו, רוצים להיות בידיים הכי בטוחות של מי שלמד את כירורגיית חלל הפה לעומק ולאורך שנים. יש לקחת בחשבון שלעיתים יש הפתעות גם בהשתלות שיניים, ולא תמיד רופא שיניים רגיל יהיה מסוגל להתמודד עם סיבוכים אלה . למעשה, הרבה רופאי שיניים ממילא פונים להתייעצות עם המומחים לפני ההליך של ההשתלה, אולם חשוב שגם המטופל ישים לב לעניין ויפנה לייעוץ בעצמו.
עוד עדכונים ופרטים בנושאי הכתבה אפשר לקרוא בדף הפייסבוק:
https://www.facebook.com/oral.and.maxillofacial.expert.dr/
סינוס מקסילרי הוא חלל שנמצא מעל ללסת העליונה ומתחת לארובת העין. יש לו כמה תפקידים חשובים כמו איזון טמפרטורות של האוויר שנושפים, הפחתה של משקל עצמות הגולגולת, סינון אוויר בנשימה והגנה על המוח בעת חבלות. כאשר אנשים מאבדים שיניים בטוחנות העליונות, עם השנים עצם הרכס האלוואולרי נספגת בלסת ולכן אי אפשר להחדיר שתל דנטלי בחלק האחורי של הלסת העליונה. זאת, בנוסף להרחבת חלל הסינוס עם השנים, דבר שמביא לכך שאין מספיק עצם זמינה להשתלות. במקרים אלה יש צורך בביצוע הרמת סינוס .
בעיקרון יש שתי שיטות להרמת סינוס. הראשונה והוותיקה היא שיטת ההרמה הפתוחה אשר בה הרופא פותח חלון צדדי בלסת העליונה, חושף את הממברנה השניידריאנית שמצפה את דפנות הסינוס, מרים אותה עם כלים מיוחדים ומשתיל את העצם אל הסינוס. לעומת זאת, יש גם שיטה מודרנית של הרמה סגורה בה הרופא מרים את הסינוס בלי פתיחת חלון, ולכן מבצע את ההרמה מתוך חלל הפה דרך עצם הלסת. הוא מתחיל בקידוח אל רצפת הסינוס, מבצע שבר קטן ברצפה, משתיל את העצם ומבריג את השתל.
חשוב לציין שהפרוצדורה הכירורגית הינה בטוחה ובעלת סיכויי הצלחה גבוהים ביותר, בייחוד אם מבוצעת על ידי רופא מומחה בעל מיומנות. במקרים מסוימים עלולות להופיע סיבוכים. לדוגמא, זיהום כרוני של הסינוס, כישלון של השתלת העצם, כאבים ועוד. לעיתים מקרים אלה נפתרים על ידי ביצוע שטיפות לסינוס המקסילרי שמונחות על ידי רופא אף אוזן וגרון .
ד"ר נסייר סאלח הוא מומחה לכירורגיית פה ולסת, המשמש כרופא בכיר במחלקת פה ולסת של בית חולים רמב"ם. ד"ר נסייר מרצה בכנסים בישראל ובחו"ל, מדריך ומרצה לסטודנטים לרפואה מהטכניון, ומעמיד לרשות מטופלים המגיעים להתייעץ עימו את ניסיונו עשיר בכל הקשור אל כירורגיית חלל הפה.
שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ד"ר נסייר דרך פורום כירורגיית פה ולסת.