האפיתרפיה, כלומר תורת הריפוי בארס הדבורה באמצעות עקיצתה של דבורת הדבש, הינה מפורסמת זה זמן רב. כבר הרבה שנים ידוע כי בארס הדבורה יש מרכיבים נוגדי דלקת רבי עוצמה המועברים למערכות שונות בגופנו דרך מערכת העצבים. מטפלים באפיתרפיה מעידים כי ארסה של דבורת הדבש יכול להקל – אם לא לרפא כליל – דלקות כרוניות, כשלים במערכת החיסונית, מחלות אוטואימוניות כגון זאבת וטרשת נפוצה, בעיות נוירולוגיות דוגמת אלצהיימר, פרקינסון וניוון שרירים (ALS), וכן פציעות קשות ועוד הרבה.
זאת ועוד, חוקרים בכל רחבי העולם גילו כי ארסה של דבורת הדבש יכול להשהות את התפתחותם של גידולים, אך עד עתה לא נודע כיצד נעשה הדבר במישור המולקולרי ואף לא היה ידוע כי ארס הדבורה יכול לחסל תאי סרטן, ובכלל זה סרטן השד.
חוקרים אוסטרלים ממכון המחקר על שם הארי פרקינס פרסמו בכתב העת המדעי היוקרתי Nature Precision Oncology את ממצאיהם על פעילותו רבת העוצמה של הארס אשר מפיקה דבורת הדבש כנגד תאי סרטן גם במישור המולקולרי. עיקר עניינו של המחקר האמור היה מספר מינים של סרטן השד.
ואלה דבריו של מנכ"ל מועצת הדבש זאב מידן בבואו לברך את המדענים האוסטרלים על מחקר זה: "לדבורת הדבש תפקיד חשוב בעולם בהאבקת גידולי החקלאות. בלי הדבורים לא יהיה לנו מזון מהצומח, ולכן פועלים בכל העולם על מנת להגן על דבורת הדבש. עתה גם נוסף לכך ערך רפואי מהמעלה הראשונה. אכן, דבורת הדבש אינה מפסיקה להפתיע ביכולותיה".
במחקר נמצא כי מולקולת המליטין (שהינה 50% ממרכיבי הארס של דבורת הדבש) נוצרת לא רק בארסה של דבורת הדבש, אלא גם ברקמות שונות בגופה, וזאת כנגד אינפקציות. עוד נמצא במחקר כי תאי גידול של סרטן השד אשר נחשפו לארסן של דבורי דבש מארצות שונות (ארס הכולל מליטין כאמור) הושמדו תוך שעה אחת.
יתרה מזו, במחקר הוכח כי מולקולת המליטין היא הגורם להשמדתם של תאי סרטן, שהרי אלה לא הושפעו מארס דבורים נטול מליטין, ואף שרדו לאחר שמולקולת המליטין נוטרלה באמצעות נוגדן. מולקולת המליטין מפחיתה אצל תאי הסרטן את ייצורה של המולקולה המאפשרת להם לחמוק מן המערכת החיסונית הטבעית של הגוף. אך הממצא החשוב ביותר במחקר זה הוא כי לא זו בלבד שמולקולת המליטין יכולה להשמיד תאי סרטן או לכל הפחות לשבש את יכולתם להתרבות ולהתפשט, אלא מולקולת המליטין גם אינה פוגעת בתאים בריאים. וכאן המקום להדגיש שוב כי פגיעה בתאים בריאים בצד הפגיעה בתאי סרטן היא שהכשילה בעבר מחקרים רבים שבאו לפתח טיפולים שונים כנגד סרטן.
זאת ועוד, במחקר זה הוכח כי מולקולת המליטין בצירוף תרופה כימותרפית הנקראתdocetaxel יכולה למנוע את המשך התפשטותם של גידולים סרטניים, וכי מולקולת המליטין יכולה לשמש לטיפול גם בסוגי סרטן אחרים כגון סרטן הריאה ועוד.
ומה הלאה? שאיפתם העכשווית של החוקרים היא לייצר את מולקולת המליטין באופן סינתטי, להשוותה לזו הנמצאת בארסן הטבעי של דבורי הדבש ואז לנסותה על בני אדם. עם זאת, עוד מן הכרח לוודא באמצעות ניסויים רבים נוספים מהי מידת רעילותה של מולקולת המליטין כשלעצמה, וכפועל יוצא מכך – מהו המינון המתאים לטיפול בבני אדם. מן המקובץ עולה כי הדרך עודנה ארוכה, אך בהחלט יש מקום לאופטימיות.
כירורגיה פלסטית
פורום קרנית
גינקולוגיה ניתוחית
סרטן המעי הגס והרקטום
פורום אוקולופלסטיקה
פורום רפואת שיניים
פורום מחלות רשתית