הלידה עצמה, בעיקר אם זו הלידה הראשונה שלך, היא אירוע מורכב. הגוף עבר מאמץ גדול והוא זקוק להתאוששות, המערכת הרגשית מוצפת ברגשות שכוללים התרגשות ושמחה, אבל גם חששות ופחדים, וההורמונים נמצאים בתהליך שינוי ומשפיעים מאד על המצב הנפשי. התרחבות המשפחה מציבה גם אתגרים והיחסים הזוגיים עשויים להכיל מתחים. אך כל אלו הם מצב טבעי ומתבקש לאחר הלידה והם אינם מוגדרים כדיכאון.
אם התחושות הקשות ממשיכות מעבר לשבועיים הראשונים, יתכן שאת מפתחת תסמינים של דיכאון אחרי לידה וחשוב שתקבלי תמיכה מהאנשים הקרובים לך ושתתייעצי עם אנשי מקצוע. דיכאון לאחר לידה פוגע בכ-15% מהיולדות והוא כרוך במצב רוח ירוד ואובדן הנאה, עצבנות או חרדה, תחושת חוסר ערך, קושי לטפל בתינוק ורגשי אשמה על חוסר היכולת לשמוח לקראתו. קשה להצביע על הגורמים לו אך ניתן לזהות גורמי סיכון כמו בעיות רגשיות בעבר או סימני דיכאון במהלך ההיריון, חוסר בתמיכה, ובעיות בריאות של האישה או של התינוק. אחת מכל עשר נשים סובלת מדיכאון אחרי הלידה והוא יכול להימשך עד כשנה.
קשה לומר אם ניתן למנוע מצב כזה, אך ישנם דברים רבים שיכולים להפחית את חומרתו ולעזור להתמודד אתו. חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע וליצור אורח חיים תומך הכולל תזונה מתאימה, סדר יום מתאים, פעילות גופנית ומערך של תמיכה סביבתית. כמו כן, כדאי לבקש מהרופא בדיקות של בלוטת המגן, רמות ויטמינים ומינרלים ומשתנים נוספים שעשויים להשפיע על מצב הרוח. מומלץ להעניק לתינוק מסאז' תינוקות יומי. מסאז' זה מיטיב עם התפתחותו והוא חיוני כדי לוודא שהתינוק חש מגע וחום אנושי וכדי לחזק את הקשר ביניכם.