שלום רב
קרע במניסקוס הוא פגיעה שכיחה ונפוצה מאוד בבני 60 ומעלה, פגיעה זו קיימת גם בצעירים - אך המנגנון שונה ברך כלל, בצעירים הקרע קורה בעקבות חבלה חריפה, ובבני 60 ויותר די בחבלה קלה
הקרע מתאפיין בכאב משמעותי הנמך בדרך כלל כשלושה עד שישה חודשים, בקושי בהליכה, בכיפוף, בקימה, במדרגות, לעיתים תחושת נעילה, נפיחות וקליקים
הטיפים:
האבחנה קלינית, במספר בדיקות פיזיקליות פשוטות ניתן לאבחן קרע בדיוק גבוה מאוד
הטיפול המומלץ הוא שמרני. במרבית המקרים - ב 90 אחוז ויותר, המטופלים משתקמים מפגיעה זו, הקרע אומנם לא מחלים אך הכאב וההגבלות חולפות. על כן ניתן ורצוי לטפל באופן שמרני - בעזרת פיזיותרפיה, אימון עצמי, משכך כאב ונוגד דלקת, וכן אורך רוח וסבלנות. כל אלו יכולים לסייע בטיפול השמרני ולעבור בהצלחה.
תחום שימור הפריון בחולות סרטן, שבעבר תפס מקום משני במכלול ההתייחסות למטופלות, הפך עם השנים לתחום מרכזי ובעל חשיבות רבה, במיוחד לאור העובדה כי בעשורים האחרונים אני עדים לעלייה בהיארעות של גידולים בגיל הילדות (לדוגמה סרטני הדם למינהם - לימפומה, לאוקמיה) כמו גם עליה של סרטן שד אצל נשים צעירות (במיוחד נשאיות לגן סרטני כגון BRCA).
הקפאת זרע לגבר, ביציות לאישה או עוברים (לבני זוג או בעזרת זרע תורם) נחשבים לאמצעי שימור הפריון המקובלים לפני טיפולים שעלולים לפגוע בפריון. עם זאת, בשל סיבות מגוונות, גירוי שחלתי מבוקר להשגת הביציות/עוברים איננו תמיד אפשרי (גיל צעיר, חוסר זמן מספק לפני הטיפול) או מחייב מתן תרופה נוספת שמטרתה להגן מפני ההשלכות האפשריות של רמות הורמונליות גבוהות במיוחד בנשים עם סרטן שד בעל קולטנים להורמונים. במקרים המתאימים ישנן אפשרויות חלופיות נוספות, כולל הקפאת רקמת שחלה והאפשרות להבשלה חוץ גופית של הביציות.
למעשה, על פי מחקרים עדכניים הקפאת רקמת שחלה היא ככל הנראה אמצעי יעיל יותר לשימור הפריון לעומת מחזור בודד של הפריה חוץ גופית, בהתחשב במספר הביציות, העוברים והחזרת התפקוד השחלתי. בחלק מן החולות, שילוב של הקפאת רקמת שחלה יחד עם הבשלה חוץ גופית מספק את הטוב משני העולמות ויכול להתבצע בלי לדחות את הטיפול לסרטן וללא גירוי שחלתי או עם גירוי שחלתי מינימלי בלבד.
היום, כעשור לאחר הדיווח הראשוני של לידה בעקבות השתלת רקמת שחלה בשנת 2005 ישנם כ-50 דיווחים ברחבי העולם על לידות חי לאחר הקפאת רקמת שחלה, הן בהפריות טבעיות והן לאחר הפריה חוץ גופית.
העצה החשובה ביותר שניתן לתת למטופל/ת העומדים בפני טיפול כמותרפי או קרינה - גשו להתייעץ במרפאה ייעודית לשימור פוריות, יש תקווה ובהחלט יש מה לעשות !!
בברכה בריאות שלמה.
ד"ר גיל פאר
מנהל המרפאה לשימור פוריות
היחידה לפוריות הפרייה חוץ גופית
מרכז רפואי כרמל, חיפה
גידולים סרטניים המופיעים בעור הפנים יכולים להיות עקשניים מאוד ועמוקים, ומצריכים הוצאה בניתוח. הבעיה היא שהוצאה שלהם בניתוח רגיל עלולה להחמיץ שאריות מסוימות שיגרמו לחזרת הגידול, ולפעמים גם להביא להסרה של רקמות בריאות שלא לצורך, דבר היוצר פגם חזותי ניכר יותר בפנים. הפתרון האופטימאלי לבעיות אלו מצוי בניתוחי MOHS, או ניתוחי מוס/מוז בעברית, שבהם מבצעים הסרה מאוד שלמה ומדויקת של הגידול ביום אחד. הניתוחים מבוצעים על ידי רופאים בעלי הכשרה הולמת הנעזרים בצוות אחיות ואנשי מעבדה מיומנים העובדים במעבדה הסמוכה לחדר הניתוח. מדובר בניתוח היחיד כיום שבו בודקים את כל השוליים של הרקמה שהוסרה, ושבו ניתן לעקוב אחרי כל "שורש" של הגידול ולדעת מהו מיקומו היחסי לפצע הניתוחי, מה שמאפשר להסיר לחלוטין את כל השורשים תוך מניעת חזרה נוספת.
למי שחושב שרפואה מונעת היא תחביב או מותרות כדאי לשנות את דעתו. למעשה, מדובר בתחום בסיסי ויסודי שעליו בנויה כל הבריאות שלנו ותפקודו של הגוף. הכוונה היא לשורה של פעולות אשר מטרתן להאריך את החיים, לשפר אותם ולתת זמן רב ככל האפשר ללא תחלואה בעתיד לבוא. מדובר בפעולות כמו קבלת חיסונים ונטילת תרופות, שינויים באורח החיים, נטילת תוספי תזונה וכדומה. הנתונים מורים כי ביצוע פעולות אלו לאור ייעוץ ומעקב רפואי מקטין ב- 50 אחוז את שיעור התמותה המוקדמת, ולכך מצטרך כאמור שיפור מהותי באיכות החיים ובמשך השנים הבריאות.
יש מספר סוגים של כתרים המשמשים ברפואת השיניים ובפרט בהשתלות. הכתר היותר ותיק הוא המתכתי שאמנם יש לו עמידות טובה אבל ישנה בעיה אסתטית עם הזמן וסיכון לנסיגה של החניכיים. לעומת זאת, כתרי זירקוניה נותנים מענה מעולה, חזק מאוד, עם העברת אור ועיצוב מדויק במיוחד. לכן איתם מקבלים תוצאות הרבה יותר יפות וטבעיות שנשארות לאורך זמן ולא גורמות לרגישויות. אמנם כתרי הזירקוניה עולים יותר מכתרי מתכת אבל במרפאת "מילא דנט" ברמת ישי מבצעים אותם בדיוק באותן העלויות של כתרי מתכת.
כירורגיה פלסטית
פורום קרנית
גינקולוגיה ניתוחית
סרטן המעי הגס והרקטום
פורום אוקולופלסטיקה
פורום רפואת שיניים
פורום מחלות רשתית